Orkesteri

Kuva: Jorma Räsänen

Kamariorkesteri Refugium musicumin (’musiikillinen turvapaikka’) juuret juontavat Ylioppilaskunnan Soittajista 1999 muodostettuun kamariorkesterikokoonpanoon. Orkesterin perustajien halu jatkaa musiikkiharrastustaan opiskeluvuosien jälkeen johti oman kokoonpanon luomiseen ja Refugium musicumin ensiesiintymiseen vuonna 2004. Refugium musicumin soittajistoa yhdistää rakkaus musiikkiin sekä pyyteetön halu musisoida vain taiteellisia päämääriä tavoitellen.

Pääosa Refugium musicumin soittajista on kunnianhimoisia harrastajia, mutta orkesterissa on mukana myös ammattimuusikoita ja opiskelijoita. Orkesterin kapellimestarina on sen perustamisesta lähtien toiminut Jukka Jokitalo. Vuoteen 2014 asti orkesteria johti säännöllisesti myös Tuomas Rousi. Refugium musicumin solisteina on esiintynyt Suomen eturivin taiteilijoita, mm. viulistit Tami Pohjola, Minna PensolaAntti Tikkanen ja Janne Malmivaara, sellistit Erkki Lahesmaa, Roi Ruottinen ja Taneli Turunen, saksofonisti Jukka Perko, pianisti Salla Karakorpi sekä laulajat Melis Jaatinen, Tuuli Lindeberg, Essi Luttinen, Erica Back ja Kristian Lindroos.

Refugium musicumin ohjelmistoon kuuluu orkesterikirjallisuuden perusteoksia klassismin ja romantiikan tyylikausilta sekä kantaatteja ja oratorioita yhteistyössä kuorojen kanssa. Orkesteri haluaa myös madaltaa musiikin eri tyylien raja-aitoja esiintymällä viihdeorkesterina eri yhtyeiden ja bigbandien kanssa.

Orkesterin toiminnan kulmakivenä on ollut vuodesta 2005 Turun Kakskerrassa järjestetty Brinkhall soi -festivaali. Refugium musicumin perustaman tapahtuman tekee ainutlaatuiseksi ohjelman monipuolisuus: tarjolla on orkesteri- ja kamarimusiikkia, taidenäyttelyitä sekä studia generalia -henkisiä yleisöluentoja vaihtuvista teemoista. Vuodesta 2018 Brinkhall soi -festivaalin taiteellisena johtajana on toiminut klarinetisti-kapellimestari Eero Lehtimäki.